Vervolg

Door de combinatie van grondige technische vorming met een hoge dosis praktijkervaring word je opgeleid tot een bouwdeskundige die breed inzetbaar is in de complexe bouwsector. Je studeert volgens je eigen profiel en vaardigheden. Je werkt, net zoals in de realiteit, vaak in teamverband. Na drie jaar ben je gespecialiseerd in voorbereiding, uitvoering en werfopvolging van een bouwproject. Dit zowel technisch, administratief, economisch als planmatig.

Als professionele bouwdeskundige ben je breed inzetbaar in de complexe bouwsector. Door de combinatie van een grondige technische vorming met een hoge dosis praktijkervaring heb je een veel gevraagd en gezocht profiel binnen ‘de bouw’. Deze opleiding is een van de weinige opleidingen die zwart op wit 100 % werkgarantie kan garanderen. In onderstaande video getuigt een oud-student hoe je met een opleiding Bouw al een arbeidsovereenkomst  hebt alvoor je je diploma behaald hebt.

Bouw_2017 from LUCA School of Arts on Vimeo.

JOBS, JOBS, JOBS

De beroepsmogelijkheden zijn legio. Waar je uiteindelijk terecht komt heeft vooral met je persoonlijkheid en aanleg te maken.

 • Werfleider
 • Je bent sociaal en hebt skills als leidinggevende. Je hebt de competenties om een bouwwerk te realiseren. Je ben in staat om een idee te coördineren, te sturen en te plannen tot een reëele constructie. Je kan teams aansturen om een project te materialiseren en te gebruiken.

 • Digitaal Technisch Tekenaar
 • Je bent precies en gedetailleerd. Je kan vlot overweg met alle gangbare digitale tekenpakketten in de bouwwereld. Je maakt technische tekeningen van complexe bouwwerken in 2D en 3D met koppeling naar lastenboeken en meetstaten.

 • BIM-Coördinator
 • Je tekent, beheert en coördineert virtuele tekenmodellen waarin alles wordt gesimuleerd voor de effectieve uitvoering van het bouwproject. In dit BIM-model komen de gegevens van alle actoren (ingenieur, architect, aannemer, enz…) van de bouwwereld samen. Door je brede kennis in de verschillende disciplines van de bouw kan je de verschillende partijen samenbrengen

 • Calculator
 • Je bent heel precies en nauwgezet. Je kan aanbestedingsdossiers samenstellen naar hoeveelheid materiaal en prijs. Je stelt scherpe offertes op en weet hoe je value for money haalt in de complexe bouwwereld van vandaag. Je gebruikt hiervoor het BIM-model.

 • Technisch Adviseurs voor Bouwproducten
 • Je bent sociaal en hebt een stevige dosis mensenkennis. Je komt terecht in de wereld van sales waar de specifieke kennis van de bouwwereld van belang is. Door je begrip van het bouwproces ben je in staat alle aanverwante artikels de bouwkundige vraagstukken en uitdagingen van de bouw te plaatsen binnen de commerciële context.

  Schakelprogramma’s

  Alle deuren blijven echter open. Wil je na je opleiding nog verder studeren, dan kan dit zonder enig probleem. Je kan in 1 à 2 jaar schakelen naar een masterdiploma zoals architect, industrieel ingenieur bouwkunde, landmeter en andere. Meer info hierover vraag je best op bij de instellingen die deze masteropleidingen organiseren.

  De mogelijke trajecten die je kan doorlopen vind je ook terug op deze pagina: https://verderstuderen.be